Berättelse från marknader Trump COVID-test, BitMEX-avgifter ger oktoberchocker för Bitcoin

Amerikanska tillsynsmyndigheter och brottsbekämpande tjänstemän väckte anklagelser på torsdagen mot BitMEX, en Seychellerbaserad kryptovalutabörs som under de senaste åren har vuxit till en av branschens största aktörer.

Enligt US Commodity Futures Trading Commission anklagade åklagare BitMEX för att underlätta oregistrerad handel och andra överträdelser, inklusive „att bedriva betydande aspekter av sin verksamhet från USA och acceptera order och medel från amerikanska kunder“, som rapporterats av CoinDesk’s Nikhilesh De.

Nyheterna dominerade nyhetsrubrikerna för kryptovalutor och skickade handlare och analytiker för att bedöma skadorna och konsekvenserna. Cirka 23 000 bitcoin drogs uppenbarligen från BitMEX-adresser på en timme, twittrade kryptovalutamarknadsföretaget Glassnode tidigt på fredagen med hänvisning till blockchain-data.

BitMEX, ledd av VD Arthur Hayes, sa att den avser att försvara sig mot anklagelserna „kraftigt“ och tillade att handelsplattformen fungerade normalt och att alla medel var säkra.

Bitcoin-priserna tumlade efter tillkännagivandet, vilket illustreras av CoinDesk’s Daniel Cawrey i ett prislista per timme.

Kryptovalutahandlare är villkorade av att förvänta sig volatilitet när det finns stora nyheter som involverar ett av de största börserna, men trots det snabba fallet stabiliserades priserna snabbt, vilket rapporterats av CoinDesk’s Zack Voell.

BitMEX är en välkänd aktör i konstellationen av globala kryptovalutabörser, delvis för att det var en pionjär 2016 för en ny produkt som kallas „evig bitcoin-leveraged swap.“ Vid den tiden kunde få handlare på framväxande digitala tillgångsmarknader ha förväntat sig vilken stor inverkan den dunkla utrullningen skulle ha på branschen.

Men instrumentet, som gjorde det enkelt för kunderna att handla motsvarande $ 100 bitcoin för varje $ 1 ned, visade sig vara oerhört populärt och framgångsrikt bland riskhungriga handlare och valvade BitMEX i topprankarna i världens största kryptovalutabörser.

Ändå var de eviga bytena ökända för att förvärra prissvingningarna: Det är en välkänd trop bland bitcoinhandlare att varje gång marknaden lutar på ett eller annat sätt blir BitMEX-kundernas tunna kapitaliserade positioner likviderade i en serie snabba marginalanrop, vilket förvärrar prissvängningar som efterklang andra börser.

Sådana avsnitt är så ökända att kryptohandlare till och med har ett slangverb för fenomenet: att bli „rekt“ med webbplatser och till och med Twitter-konton som ägnas åt att spåra deras storlek och frekvens.

Om BitMEXs roll på marknaderna skulle minska, kan det innebära färre likvidationer som orsakar volatilitet.

„På lång sikt är det så mycket bättre för spotmarknaden“, sa Steve Ehrlich, VD för Voyager Digital, en onlineplattform för handel med kryptovalutor, till First Mover.

Branschledare var snabba med att påpeka att vissa handlare tydligen hade flyttat sina lojaliteter nyligen till rivaliserande börser som hade kopierat BitMEXs „100x“ bitcoin-derivatkontrakt.

„För två år sedan skulle detta ha varit katastrofalt, för BitMEX var en så stor andel av alla som spelade leveraged trading“, berättade David Weisberger, grundare och VD för CoinRoutes Inc., till CoinDesk’s Muyao Shen i en telefonintervju. „Nu finns det en hel del alternativ till BitMEX och flera av dem har alltid varit strängare när det gäller handel eller att inte tillåta amerikanska kunder att handla på dessa plattformar.“

CoinDesk William Foxley rapporterade att BitMEX-nyheterna efterklang i den snabbt växande blockchainbaserade sektorn „decentraliserad ekonomi“, eller DeFi, där programmerare utvecklar halvautomatiserade plattformar för utlåning och handel.

Systemen gjuts ofta som ”okensurerbara” eftersom de huvudsakligen finns inom strängar av programmering kodade ovanpå Ethereum blockchain-nätverket. Frågan är om de fortfarande kan vara föremål för lagarna i olika jurisdiktioner, eftersom de i slutändan är hantverket av „riktiga, levande människor“.

Centraliserade börser som BitMEX som „ogenomskinliga plattformar som lätt kan underlätta penningtvätt“, berättade Robert Leshner, grundare av DeFi-långivaren Compound, till Foxley. „Däremot är DeFi gjort rätt ett friskt luft – fullständig transparens, ansvarsskyldighet, manipuleringsmotstånd och självförtroende.“

Ahem.

Reglerna för kryptovalutaindustrin utvecklas fortfarande och linjemakarna är alltid några eller många steg efter. Men ibland slår de ner, och det är förmodligen inte en slump att de ofta siktar på de mest hotande uppgångarna, de som försöker ändra spelreglerna.

Bitcoin Watch

Bitcoin har kommit under press de senaste 24 timmarna, till synes på grund av BitMEX-kontroversen och risk-off-rörelser på traditionella marknader.

På torsdag tillkännagav US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) och federala åklagare att de debiterar BitMEX för att de inte har genomfört förfaranden för penningtvätt och driver en oregistrerad handelsplattform.

Vidare tillkännagav president Trump tidigt på fredagen att han och hans fru hade testat positivt för koronavirus och gick in i självkarantän, rattade upp osäkerhet före valet och skickade globala aktier lägre.

Bitcoin har minskat från 10 900 dollar till 10 400 dollar under det senaste dygnet. Det dagliga diagrammet visar nu att kryptovalutan sitter fast i ett snävare prisklass.

En triangeluppdelning skulle signalera en fortsättning på försäljningen från augusti högt över 12 400 dollar och exponera det genomsnittliga stödet på 200 dagar på 9 400 dollar.

Alternativt kan ett breakout bjuda in starkare diagramdrivet köppress.

– Omkar Godbole