Meer details over het geldverkeer op de zijderoute

Nog niet zo lang geleden meldde Live Bitcoin News dat er nogal wat digitaal geld dat gekoppeld is aan een Silk Road crypto rekening werd verplaatst.

Er is meer informatie over de situatie binnengekomen en we hebben nu details dat het geld in beslag is genomen door leden van de Amerikaanse overheid. Specifiek, het Ministerie van Justitie.

Meer details over het verplaatsen van geld op de zijderoute

Het geld was in de controle van een hacker die de afdeling eenvoudigweg „Individuele X“ noemt. Terwijl het bureau weigert de identiteit van de persoon in kwestie bekend te maken, lijkt het erop dat hij (of zij) samenwerkt met het ministerie van Justitie en misschien zelfs een lokale inwoner van Noord-Californië is. De organisatie legt dit uit in een verklaring:

Op ongeveer 23 april 2015 stuurde [de bitcoin-account] 101 bitcoins (ongeveer 23.700 dollar op dat moment) naar BTC-e, een bedrijf dat bitcoin-gerelateerde diensten leverde en opereerde als een cryptocentransactie zonder vergunning.

Wat is er zo belangrijk aan het geld dat naar BTC-e wordt gestuurd? Het feit dat Alexander Vinnik – een man die naar verluidt als technisch adviseur voor het platform werkte – nu op proef is voor het stelen van meer dan 100 miljoen dollar van klanten die zaken deden met de beurs.

Veel analisten vragen zich nu af of er een verband was tussen die twee, en of Vinnik misschien op een of andere manier mogelijk lid was van Silk Road of deel uitmaakte van zijn activiteiten.

De advocaat van de VS, David Anderson, heeft zijn twee centen ingebracht over de situatie en dat in een interview uitgelegd:

Silk Road was de meest beruchte online criminele marktplaats van zijn tijd. De succesvolle vervolging van de oprichter van Silk Road in 2015 liet een miljardenvraag open: waar is het geld gebleven? De verbeurdverklaring van vandaag geeft in ieder geval gedeeltelijk een antwoord op deze open vraag. 1 miljard dollar van deze criminele opbrengst is nu in het bezit van de Verenigde Staten.

Het ministerie van Justitie werkte samen met Chainalysis om het gedrag van de hacker vast te leggen en het geld op te sporen. In het verlengde van haar vorige verklaring, legde de organisatie uit:

Individuele X was in staat om Silk Road te hacken en ongeoorloofde en illegale toegang tot Silk Road te krijgen, en daarmee de illegale cryptocurrency te stelen van Silk Road en het te verplaatsen in portemonnees die Individuele X controleerde.

Volgens het onderzoek werd [Ross Ulbricht, de nu gevangengenomen oprichter van de site] zich bewust van de online identiteit van individu X en bedreigde hij individu X met de teruggave van de cryptocurrency aan Ulbricht. Individueel X gaf de cryptocurrency niet terug, maar hield het en gaf het niet uit.

Bewijzen van de herkomst van de fondsen

Hoewel het Departement van Justitie het digitale geld in zijn bezit heeft, kan het het niet automatisch houden. Het moet in een rechtbank buiten redelijke twijfel bewijzen dat het geld verbeurd verklaard is en dat het inderdaad afkomstig is van criminele handelingen.

Ross Ulbricht – de man achter de donkere site van de Zijderoute – zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit voor zijn rol in de ontwikkeling ervan.