Op 18 juni kondigden ETC Group en HANetf de notering aan van een nieuw beursgenoteerd investeringsvehikel voor bitcoins – genaamd Bitcoin Exchange Traded Crypto (BTCE) – op de in Duitsland gevestigde Xetra-beurs.
Maar wat is BTCE precies?
En welke potentiële impact zou dit nieuwe beursgenoteerde product kunnen hebben op de bredere crypto-markt?
Wat is BTCE?
In essentie is BTCE een nieuw investeringsinstrument – vergelijkbaar met een beursgenoteerd fonds (ETF). Het volgt de prijsontwikkeling van bitcoin (BTC) en beweert ’s werelds eerste centraal geclearde Bitcoin exchange-traded commodity (ETC) te zijn.
De BTCE wordt voor 100% ondersteund door „fysieke“ bitcoin up, handelt op de Xetra beurs van de Deutsche Börse en is uitgedrukt in euro.
Het is ook de eerste cryptocurrency ETC op HANetf’s white label exchange-traded product (ETP) platform, volgens een door Xetra gedeeld persbericht.
BitGo treedt op als bewaarder voor de ETC Group en Deutsche Boerse’s Eurex Clearing service verzorgt de centrale clearing, waardoor het bilaterale tegenpartijrisico voor BTCE-investeerders wordt weggenomen.
ETC Group CEO Bradley Duke, zei,
„BTCE brengt de transparantie en de bescherming van de beleggers die de regelgevers en institutionele beleggers nodig hebben, naar de wereld van de bitcoin. Beleggers krijgen de voordelen van het verhandelen en bezitten van bitcoin via een gereguleerd effect, terwijl ze de mogelijkheid hebben om bitcoin in te kopen als ze dat willen.“
Michael Krogmann, een bestuurslid van de Frankfurt Stock Exchange, verklaarde,
„Met het nieuwe product kunnen beleggers gemakkelijk deelnemen aan de prestaties van de Bitcoin-prijs zonder gebruik te hoeven maken van ongereguleerde cryptohandelsplatforms. Aparte infrastructuur, zoals een crypto-portemonnee, is niet nodig.“
Hij voegde eraan toe,
„Met ’s werelds eerste centraal ontruimde bitcoin ETN zetten we ook een nieuwe standaard in de post-trade verwerking van producten op cryptocurrencies.“
Welke impact kunnen we verwachten?
Degenen die na de aankondiging van het nieuwe BTCE-product een grote stijging van de bitcoineprijzen verwachtten, zullen teleurgesteld zijn, want de markt was grotendeels onberoerd door het nieuws. Sommigen verwachtten echter niet minder.
Hoewel het BTCE in feite een bitcoin ETF is, is het vooral gericht op particuliere beleggers en is het momenteel alleen beschikbaar in Duitsland, Oostenrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk.
Dat betekent dat grotere Wall Street-beleggingsondernemingen die naar verwachting zullen opstapelen in een Amerikaanse Bitcoin ETF (en zo de prijs van de bitcoin opdrijven), niet zullen investeren in de BTCE, die op de Xetra-lijst staat.
Terwijl het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een aanzienlijke basis voor particuliere beleggers hebben, hebben veel beleggers in beide landen al een directe blootstelling aan bitcoin. En het kopen van bitcoin via een bitcoin app is, over het algemeen, gemakkelijker dan het inschrijven op een online brokerage account om effecten te kopen.
Het BTCE komt ook met een jaarlijkse vergoeding van 2%, wat het duurder maakt om op de beurs verhandelde bitcoin te houden dan fysieke bitcoin.
In ruil voor die vergoeding krijgen de beleggers echter wel veel voordelen. Om te beginnen hoeven ze hun eigen privé-sleutels niet te beheren en hoeven ze geen andere technische aspecten te behandelen die typisch zijn voor het kopen en opslaan van bitcoin.
Bovendien is het BTCE gereguleerd en centraal gecleard, wat het risico om geld te verliezen als gevolg van externe factoren, zoals beurshacks of verstoringen van de tegenpartij, vermindert.
Daarom zullen we waarschijnlijk de vraag naar dit nieuwe bitcoin-product zien stijgen.
In dit stadium is het echter onwaarschijnlijk dat er voldoende belangstelling voor het product is om de BTC-prijzen op een zinvolle manier te laten bewegen. Hoe dan ook, als meer van dit soort producten elders zouden worden uitgerold, zou dat snel kunnen veranderen.